Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki oluşumun dağıtılması sonrasında siyasi dosyalara bakmakla görevlendirilen Yargıtay 16. Ceza Dairesi son 3-4 ayda başta Hizb-utTahrir dosyaları olmak üzere (78 kişiye toplamda 450 yıl ceza) birçok siyasi dosyada cezaların ONANMASI yönünde kararlar verdi. Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ve yaşanan darbe teşebbüsü sonrası oluşan yoğunluk nedeniyle uzun süredir Yargıtay'da bekleyen kumpas niteliğindeki dosyalar, ne hikmetse, hızlı bir şekilde ONANMAYA ve ceza alan insanlar hapsedilmeye başlandı.
28 Şubat Brifingli Yargı Kararlarının İptal edilmesini beklerken gelen bu kararlar Müslüman Siyasi Mahpuslar yönünden yargı uygulamalarında değişen bir şey olmadığını göstermiştir. Yargının son 30 yılı incelendiğinde, Terörle ilişkilendirilmesi düşünülemeyecek çok sayıda kişi ve kurum gerek 28 Şubat sürecinin brifingli yargı kararları, gerekse bugün FETÖ üyeliği iddiasıyla tutuklu bulunan emniyet personeli, savcılar ve hakimlerce hazırlanıp cezalar yağdırılan dosyalar dolayısıyla yıllarca cezaevlerinde tutuldu, yıllardır cezaevlerinde tutuluyorlar...
Hizb-ut Tahrir özelinde yargının durumuna baktığımızda bugüne kadar hiçbir şiddet eylemine bulaşmamış, 60 yılı aşkın bir süredir aynı düşünceyi aynı yöntemlerle savunan ve siyasi bir mücadele yürüten bir parti ile karşı karşıya olduğumuzu görebiliriz. Bu partinin çalışma metodu ve fikirleri değişmemiş olmasına rağmen son 30 yıl içerisinde bir dönem “yasadışı örgüt”, daha sonra “silahsız terör örgütü” ve nihai mahkeme kararlarında ise “silahlı terör örgütü” olarak anıldığını görebiliyoruz. Bu durum ortada ne kadar keyfi ve sübjektif bir süreçle karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir.
28 Şubat soğuğunda ve paralel yargı kumpas süreçlerinde bir şekilde düşman ceza hukuku çerçevesinde yargının bu zulmü belli bir mantıkla açıklanabilirdi. Ancak geldiğimiz noktada yaşadığımız sorun; bütün değişim ve dönüşümlere, 28 Şubatçıların müebbet hapis cezasıyla yargılanıyor olmalarına, paralel yargıyı inşa edenlerin tutuklu ya da firari olmalarına rağmen bu süreçlerde verilen kararlara halen itibar edilmesidir. Bugün çok sayıda insan kendisine operasyon yapan, ceza isteyen ve ceza veren polis, savcı ve hakimlerle aynı cezaevlerinde yatmaktadırlar.
MAZLUMDER olarak yaşanan çelişkiyi basının, siyasilerin ve toplumun dikkatine çeker, herkes için adil bir yargılama talebimizi tekrar ederiz.
Kaya Kartal
MAZLUMDER Genel Sekreteri