Değişim TV, 9 Aralık Çarşamba günü "Yargıda reform" tartışmalarını ve yaşanan hukuksuzlukları, konunun farklı tarafları ile Gündem Özel programında ele aldı. Moderatörlüğünü Sosyolog Yazar Süleyman Uğurlu’nun yaptığı programın stüdyo konuğu Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar oldu.
Türkiye’nin farklı çevrelerinden alanlarında uzman hukukçu, siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin konuk olduğu “Türkiye’nin Yargı Sorunu Reformlar ile Çözülebilir mi?” başlıklı program yaklaşık üç saat sürdü. Programda ayrıca yargıdaki sorun ve mağduriyetleri anlatan sinevizyonlar yayınlandı.
Programa ilk olarak, Uluslararası İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Remzi Çayır bağlandı. Çayır, geçmişten günümüze Türkiye yargısında değişen hususlar hakkında görüşlerini aktardı.
Çayır’ın ardından Avukat ve aynı zamanda Hüdapar Genel Başkan Yardımcısı olan Mahmut Şahin programa katıldı.
Şahin’in yargıdaki zihniyet sorunu üzerine yaptığı değerlendirmelerin ardından sözü, Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar aldı. Mahmut Kar, konuşmasında yargı reformu konusunda kamuoyunun neler düşündüğünü ve Hizb-ut Tahrir yargılamalarındaki hukusuzlukları anlattı.
Ardından HDP Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyon Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Mağduriyetler ülkesi Türkiye’de reformlar mağduriyetleri giderebilir mi?” sorusuna çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Gelecek Partisi İnsan Hakları Kurulu Üyesi Bahadır Kurbanoğlu ise “Kutuplaşmış Türkiye’de yargı bağımsız olabilir mi?” sorusunu cevaplandırdı.
Kurbanoğlu’nun ardından yayına alınan Mazlumder Genel Sekreteri Avukat Kaya Kartal AYM kararlarının yerel mahkemeleri bağlayıcılığı konusunda önemli tespitler yaptı. Stüdyo konuğu Mahmut Kar’ın da aynı zamanda avukatı olan Kartal, geçtiğimiz günlerde Mahmut Kar ve arkadaşlarına verilen 52,5 yıllık cezayı da değerlendirdi.
Bir diğer online bağlantı konuğu olarak programa katılan Özgürder Genel Başkanı Rıdvan Kaya da İslâm ümmetinin açık yarası olan Müslümanlara yönelik baskılar karşısında İslâmi kesimin tepkisizliği konusunda mühim tespitlerde bulundu.
Kaya’nın ardından programa, Hizb-ut Tahrir üyesi Yılmaz Çelik’in avukatı Mustafa Kocamanbaş katıldı. Kocamanbaş programda, AYM’nin Yılmaz Çelik hakkında verdiği “hak ihlali” kararının kimi yerel mahkemelerce neden tanınmadığı konusuna açıklık getirdi.
Programda daha sonra Hak İnisiyatifi Derneği Reha Ruhavioğlu ile bir bağlantı gerçekleştirildi ve Ruhavioğlu’ndan Türkiye’deki Yargı sisteminin temel sorununun ne olduğu konusunda görüşleri soruldu.
Programın ilerleyen saatlerinde yayına bağlanan Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Ali Öner de geçmişten günümüze yargı sorunları ve Hükümetin gerçekleştirmeyi planladığı yargı reformu hakkındaki görüşlerini dile getirdi.
Son online bağlantı konuğu olarak programa katılan isim ise Türkiye Aile Meclisi Başkan Yardımcısı Ercan Özçelik oldu. Özçelik, genç yaşta evlilik mağdurlarının yaşadıkları sıkıntıları İstanbul Sözleşmesi bağlamında ve sair mer’i kanunlar bağlamında ele aldı.
Süleyman Uğurlu, ara ara programın stüdyo konuğu Hizb-ut Tahrir Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar’a dönerek, Yargı reformunun Hizb-ut Tahrir yargılamalarına muhtemel etkileri konusunda görüşlerini aldı.
Programda ayrıca Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bir Hizb-ut Tahrir üyesi hakkında 11 Kasım 2020 tarihinde verdiği çarpıcı ve bir o kadar da hukuki bir ders niteliğindeki kararı değerlendirildi.
İzleyicilerin sosyal medya üzerinden yaşadıkları hukuk mağduriyetlerinin de paylaşıldığı programda, haksız bir şekilde cezaevine gönderilen Hizb-ut Tahrir üyelerinin çocuklarının yaşadığı mağduriyetlerin betimlendiği ve izleyenleri derinden etkileyen "Benim Babam Bir Kahraman" videosu da yeniden paylaşıldı.
Yargı konusunda konuşulmayanların konuşulduğu programın tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
#YargıZulmüneDurDe
#AYMYargınınSüsümü