Gerekçeli Karar’da; Hizb-ut Tahrir’in cebir ve şiddet kullandığına dair herhangi bir delilin ortaya konmadığı, aksine önceki verilen kararların şablon cümlelerle yeniden tekrarlandığı görüldü. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali ve yeniden yargılama kararına gerekçe oluşturan; “cebir şiddet kullanımına ilişkin delillerin en azından bir kez ortaya konulması” talebi yerine getirilmemiş oldu. Böylece AYM’nin 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararına yönelik “şablon cümlelerle hüküm kuruldmuş” eleştirisi Ankara 7. ACM tarafından dikakte alınmamış oldu.
Yılmaz Çelik Hakkında Anayasa Mahkemesi Hak İhlali Kararı:
yilmaz-celik-basvurusu-2014-13117.pdf
Ankara 7. ACM'nin kararından bir bölüm:
Yılmaz Çelik'in avukatı Mustafa Kocamanbaş da 7. ACM'nin Gerekçeli Kararı hakkında şunları söyledi:
"Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararına şeklen uydu ama esasen uymadı. Önemli olan da esasen uyması idi. AYM hak ihlali gerekçelerini tek tek saydı. Ankara 7. Ağır Ceza ise yaptığı yeniden yargılamada bu ihlal doğrultusunda -sözde- araştırma yaptı. Ancak Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi Emniyete yazı yazarak sadece bir araştırma yaptı. Kendisini yargıç yerine koyan emniyet mensuplarının gönderdiği ve birçok çelişki barındıran bilgi notu, hükme esas alındı. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yaptığı yargılama sadece bu! Aslında AYM kararı bu şekilde bir kez daha hükümsüz bırakıldı. Madem öyle AYM niye var, ne işe yarıyor?"
Bu kararla bir kez daha ortaya çıktı ki; Hizb-ut Tahrir'in maddi eylem (cebir-şiddet) içeren bir faaliyeti söz konusu değildir. Ankara 7. ACM tarafından verilen bu karar, kendisine dayanak edindiği önceki kararlar gibi hukuki temellerden yoksun, ön yargılı ve tamamıyla yanlı bir karardır.
NE OLMUŞTU?
2011 yılında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Hizb-ut Tahrir’e üyelik suçlaması ile yürüttüğü bir yargılamada 07.04.2011 tarihinde Yılmaz ÇELİK hakkında 7,5 yıl ceza vermişti. Yılmaz ÇELİK bu yargılamanın hukuk dışı olduğunun, yargılamada kendisine verilen cezanın yasa ve kanuna aykırı şekilde verildiğini iddia ederek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmış, Anayasa Mahkemesi de bu başvuruyu değerlendirerek yargılamada hak ihlali olduğuna hükmetmiş ve Yılmaz ÇELİK lehine yeniden yargılama kararı vermişti.
Davanın yeniden yargılamasını yürüten Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 30.11.2020 tarihinde yapılan karar duruşmasında mahkeme heyeti Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararını hiçe sayarak yeniden eski cezanın verilmesine karar vermişti.
Aradan geçen yaklaşık iki aylık süre sonrasında Gerekçeli Kararı’nı açıklayan Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi kararında görüldü ki; yine o malum bildik hukuk dışı Yargıtay İçtihat kararını gerekçe göstererek Yılmaz ÇELİK hakkında 7,5 yıl ceza verdi.