Hilâfet’in kaldırılmasının H. 100.yıldönümü münasebetiyle Şanlıurfa’da yapılan davet çalışmaları sebebiyle 02 Mart 2021 tarihinde gözaltına alınan “12 kişiden 6’sı beraat ederken, 6’sı hakkında dava açılmıştı. 09 Mart 2022 tarihinde yapılan duruşmada savcılık mütalaasını verdi. Mütalada,
"Her ne kadar sanıklar hakkında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan kamu davası açılmış ise de, Hizb-ut Tahrir'in silahlı terör örgütü olup olmadığı yönünde bir tespitin bulunmadığı, bu örgütün tüzüğünde ve sözcülerinin açıklamaları ile açıkça cebir ve şiddeti dışlamış olması nedeniyle TCY’nin 220, 309, 314, 315, 316 maddeleri bağlamında olmadığı, radikal ideolojiye sahip bir örgüt olduğunda kuşku bulunmamakta ise de, ideolojisi ile uzak amaç ve hedefleri toplumu ve devletin anayasal kurumları açısından rahatsız edici olduğu, bu yapılanmanın Türk Ceza Hukukunda tanımlanan terör örgütünün unsurlarına haiz olmadığı, bu bağlamda bahse konu örgütün ve bu örgüte üye olduğu belirtilen sanıkların cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerine başvurduğuna dair somut delilin mevcut olmadığı, sanıkların eylemlerinin cebir ve şiddet boyutunda olmadığı, bu hali ile sanıkların üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından CMK 223/2-a maddesi gereği beraatlerine karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur." ifadeleri yer aldı.
Cumhuriyet Savcısının Mütealası
Ardından Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Mustafa Çelik, Mahmut Ayten, Bekir Hayırlı, Mehmet Yeşil, Muaz Yeşil ve Said Doğan hakkında beraat kararını açıkladı.
Mahkemenin Kararı
Dünya çapında cebir ve şiddete bulaşmadan fikri ve siyasi çalışma yürüten Hizb-ut Tahrir, kolluk kuvvetleri ve bazı alt mahkemeler tarafından zulme maruz bırakılıyor ve toplumla kaynaşmasının önüne geçmek için uyduruk gözaltı ve tutuklama kararları veriliyor. Anayasa Mahkemesi’nin defalarca terör örgütü olmadığına dair hak ihlali kararlarına rağmen bazı yerel mahkemeler tarafından bu zulüm ısrarla sürdürülüyor.